Egersund Fayancemuseum

Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co. (1847 – 1979). For reservasjon av aktiviteter for små grupper (opptil 5 personer), bruk vårt reservasjonssystem.

Fabrikken

Flyfoto av fabrikkområdet til Egersunds Fayancefabriks Co i 1952. Foto: Widerøes Flyselskap.

Flyfoto av fabrikkområdet til Egersunds Fayancefabriks Co i 1952. Foto: Widerøes Flyselskap.

I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. A/S Egersunds Fayancefabriks Co. hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode.

Fabrikken ble stiftet i 1847 under navnet Egersunds Potteri. Grunnleggeren Johan Feyer hadde selv lært pottemakeri gjennom studier i Newcastle upon Tyne. I løpet av kort tid utviklet fabrikken seg til å bli Norges største steintøyprodusent.

Opprettelsen av museet

Etter at fabrikken ble nedlagt i 1979 overtok Dalane Folkemuseum fabrikkens arkiv og gjenstandssamling. Dette danner grunnstammen i Egersund Fayancemuseum som ble etablert i 1986. I 2010 flyttet Egersund Fayancemuseum i nye moderne lokaler i Fabrikkgaten 2 der den gamle fabrikken i sin tid holdt til.

Foto av kjøpesenteret Amfi Eikunda i 2011

Foto av kjøpesenteret Amfi Eikunda i 2011.

Egersund Fayancemuseum viser et utvalg av gjenstander fra fabrikkens lange historie. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Egersund Fayancemuseum har gjennomført universell utforming i alle ledd både med hensyn til adkomst og formidling. Det er et eget berøringsgalleri spesielt for blinde og svaksynte der alle besøkende har anledning til å ta og føle på gjenstandene.

Museet har også butikk ved resepsjonen. Egersund Fayancemuseum er en avdeling av Dalane Folkemuseum. Det er dessverre ikke tillatt med hunder inne på museet.

Åpningstider

Sommersesongen 22.6.2020-30.8.2020:

Alle dager: 11-17

Her finner du Egersund Fayancemuseum

Fabrikkgaten 2
4370 Egersund

(2. etasje i kjøpesenteret Amfi Eikunda)

Vis posisjonen i Google maps