Fra Egersund i tiden 1890-1920

50 kr

Del av serie: Småskrifter fra Dalane Folkemuseum (nr. 3)
Sider: 28

Dette billedheftet fra Dalane Folkemuseum gir et glimt fra 1890-årene og cirka 30 år framover. Mange vil hevde at det i dette tidsrommet skjer flere grunnleggende forandringer enn i noen annen periode. Jernbanen bygges ut. Seilskipene må i opplag. Norge blir selvstendig. Elektrisk strøm blir vanlig. Den første bil putrer i gatene, og fly observeres. Folk ser “levende bilder”, og enkelte har lyttet til radio. Men det finnes også en annen virkelighet, og det er den vi vil gi smakebiter fra med de bildene som her presenteres.

Dette er ingen kronologisk billeddokumentasjon av de største begivenhetene i vårt distrikt. La oss heller kalle det små “kikk-hull” inn til en del av vår nære fortid. Ingen bilder kan vise oss alt, men det vi får se, er en bit av virkeligheten slik den var nettopp i det øyeblikk fotografen fanget den inn i sitt kamera. Vi blir øyenvitner til en liten del av historien,  ja vi får så å si ta del i den selv.

To navn peker seg ut hvis en ser på hvem som har tatt bildene: O. H. Bøe og P. A. Flak.

Ole Hamre Bøe ble født i 1869 og var blant annet en ivrig og habil amatørfotograf. Han fotograferte i særlig grad fiskefartøyer, men har også flere glimrende blinkskudd av folk i arbeid og fritid. Noen år etter hans død i 1947 fikk Dalane Folkemuseum overlatt en samling på om lag 240 bilder, og vi har hentet flere bilder til heftet fra denne.

Peter Arnfinn Flak ble født i Egersund i 1870. Før han emigrerte til Malaya i 1900 hadde han tatt over 150 bilder av byen og distriktet. P. A. Flak døde i New Tork i 1937. Den store samlingen av glassplate-negativer ble i 1940 gitt til museet. De fleste av Flaks bilder er av høy teknisk og billedmessig kvalitet, og utgjør flertallet av bildene i de to heftene museet tidligere har gitt ut.

Tilleggsinformasjon

Vekt 134 g